Esitelmä Loimaan Veteraanituvalla keskiviikkona 25.1.2023 klo 18.00

Esitelmätilaisuus Veteraanituvalla

 

Loimaan Veteraanituvalla on mahdollista kuulla poimittuja paloja ja saada alustavia aistimuksia kirjasta ”Ajan jättämä Jalmari – elämää ja sotaa rintamailla”.  Historiallinen tarina alkaa Kyröstä Tarvasjoen varrelta 1600-luvun alusta ja päättyy varsinaissuomalaiseen Kiskon kuntaan, jossa eletään Kekkosen aikaa.

Kuvaus alkaa kolmikymmenvuotisesta sodasta ja käsittelee suomalaisten selviytymistä vaikeuksien kautta kohti tulevaa. Suuren tarinan rinnalla kuljetetaan hakkapeliitta, ratsumestari Hans Hammarin yhden sukuhaaran kamppailua läpi heräävän kansakunnan kohtalonhetkien. Lukuisista sodista huolimatta ei olla jatkuvasti rintamalla, vaan varsinaissuomalaisilla rintamailla, kotirintamalla. Huomio on tiukasti yhden maalaisyhteisön pulssilla, kun sitä koetellaan väenotoilla, miehityksellä, katovuosilla ja muilla vaikeuksilla. Tarinasta on vedettävissä johtopäätöksiä myös tähän päivään. Kansalaisia koetellaan ilmiöillä, jotka ovat ikiaikaisia, vaikka sivistyksen luulisi ajan saatossa kehittyneen.

Näistä asioista esitelmöi loimaalaislähtöinen everstiluutnantti (evp) Seppo MT Vainio, joka perehtyi aiheeseen tutkiessaan omaa sukuaan.

Kaikille avoin tilaisuus on Loimaan Veteraanituvalla 25.1.2023 klo 18.