Esitelmä Loimaan Veteraanituvalla keskiviikkona 6.4.2022 klo 18.00

Hermanni; Suomen kaartin tarkk’ampuja ja keisarin vartija

Mielenkiintoinen näkökulma Venäjän keisarikunnan imperialistisiin pyrkimyksiin, jotka kuvastavat hyvin myös nykypäivää. Esitelmässä edetään autonomian ajasta nykypäivään ja pohditaan historian vaikutusta viimeaikaisiin tapahtumiin. Tarinan keskiössä on Venäjän viimeisen keisarin kruunajaistapahtumat, johon osallistuivat myös chevalierkaartin luutnantti Gustaf Mannerheim ja Suomen kaartin paraatiosastossa tarkk´ampuja Herman Kerttula.

Keskiviikkona 6.4 klo 18.00 Loimaan Veteraanituvalla kuultava esitelmä perustuu everstiluutnantti evp Seppo MT Vainion kirjaan Herman: tarkk’ampuja ja keisarin vartija. Vainio on loimaalaislähtöinen esikoiskirjailija, joka hyödynsi tarinassaan sotilastaustaansa ja Hermannin jäljiltä löytyneitä alkuperäisiä muistelmia. Vainio jäi noin vuosi sitten eläkkeelle Maanpuolustuskorkeakoulun Sotataidon laitoksen pääopettajan tehtävästä ja on Herman Kerttulan lapsenlapsenlapsi.

Sotilasprofessori Marko Palomäki kirja-arviossaan:

”Yhtäältä kirjan tarina on pirskahtelevan iloinen ja toisaalta masentavan surullinen. Miten voivatkin yksittäisten ihmisten vaikutukset yhteiskuntiin, valtioihin – niiden syntyy ja tuhoon – tai sotiin ja rauhaan olla näin suuria? Kirja antaa tähän kysymykseen yhden näkökulman ja tulkinnan avulla muodostuneen vastauksen. Enempää paljastamatta, jokaisen tulee lukea tämä kirja ja löytää tarinasta opetus. Erityisesti ja tietoisesti historiattomille tai historian merkitystä nykyisyydelle halveksiville, kirja sopii enemmän kuin mainiosti.

Kirja on kaiken kaikkiaan sisällöltään mielenkiintoinen ja hyvin rakennettu kokonaisuus. Esikoiskirjailijana Seppo Vainio on löytänyt sisäisen kynäilijän ja raapustanut erinomaisen mukaansatempaavan ja viihdyttävän tarinan. Kirjan sivuilla niin maailman tapahtumat, kolmen hyvin erilaisen persoonan urapolut, aikalaismuistelot, kuin faktat ja fiktio ovat sulassa sovussa. Suosittelen kirjaa lämpimästi kaikille historiasta ja tarinoista kiinnostuneille lukijoille.”