Esitelmä Loimaan Veteraanituvalla torstaina 15.2.2024 klo 18.00

Helsingin Suurpommituksista 80 vuotta. Esitelmä Veteraanituvalla

Liittoutuneet pommittivat Saksan kaupunkeja vuodesta 1942 alkaen rajusti. Saksan ainoa mahdollisuus oli vahva ilmatorjunta ja sitä kehitettiin valtavasti. Mukaan tulivat myös tutkat.
Helsingissä asemasodan aikana eräänä sunnuntaina nuorta väkeä oli purkautumassa elokuvateatterista ulos, kun yhden viholliskoneen pommi aiheutti merkittävät kuolonuhrit. Kone oli jäänyt ilmavalvonnalta huomaamatta. Suomessa havahduttiin, ettei näin voida jatkaa ja käännyttiin Saksan puoleen. Sieltä saatiin 88 mm:n ilmatorjuntatykkejä ja tutkakalustoa. On sanottu, että Helsinkiin saatiin asukaslukuun nähden maailman vahvin ilmatorjunta. Se olikin tarpeen. Suomi oli torjunut Neuvostoliiton rauhanehdot v. 43-44 vuodenvaihteessa, sillä Saksa oli vielä niin vahva ja sen vastatoimia pelättiin.
Stalin on sanonut: ” Suomalaiset on niin tyhmä kansa, että sen päähän täytyy takoa järkeä moukarilla.” Niinpä hän päätti toteuttaa helmikuussa -44 kolme suurpommitusta Helsinkiin ja myös muihin kohteisiin. Vaurioista ei puhuttu paljon julkisuudessa, mutta viholliselle päin annettiin tietoa, että tuhot olivat valtavat. Sikäläinen ilmavoimakomentaja sai Neuvostoliiton Sankarin arvonimen. Miten siitä selvittiin? Siitä kertoo Ilmatorjuntamuseon johtaja Esa Kelloniemi.
Kymmenen vuotta sitten pidettiin vastaavanlainen tilaisuus. Silloin oli paikalla karinaislainen Simo Tilkanen, joka oli nuorena sotilaana ollut tutkakoulutuksessa Saksassa.
Valvontakomission tullessa Helsinkiin syksyllä -44 se ihmetteli vähäisiä tuhoja. Huhun mukaan Neuvostosankarin arvonimi olisi otettu pois pommituksen komentajalta.
Kaikille avoin tilaisuus on Loimaan Veteraanituvalla torstaina 15.2.2024 klo 18.

Markku Laurinen
sotahistorian harrastaja