Esitelmätilaisuus 17.1.2024 klo 18 Veteraanituvalla

Esitelmä Veteraanituvalla

Suomen Sotahistorian kohtalon hetkiä, Teemu Keskisarjan esitelmä Veteraanituvalla.
Meille ei niin kauhean montaa mokaa Sodankäynnissä tapahtunut. Yksi oli tietenkin Panssarilaiva Ilmarisen meno kyljelleen muutamassa minuutissa. Toinen oli Viipurin menetys 20.6.-44 lähes ilman taistelua, mutta sen jälkeistä aikaa on kuvattu Suomen historiassa otsikolla: Ripeää toimintaa kaikilla tahoilla. Ja Viipurin Tienhaara oli ensimmäinen paikka maailmassa, johon Puna-armeija lopullisesti pysäytettiin.
Ylipäänsä Suomi oli ainoa valtio, joka toppasi Neuvostojoukot. Muualla ne etenivät siihen saakka, kun länsiliittoutuneet tulivat vastaan. Oli Suomella ahdinkoa ylen määrin kesäkuun -44 loppupuolella. Yhtenä Elisenvaaran pommitus 20.6. Risteysasemalla oli yhdeksän junaa ja ilmatorjunta oli poistunut edellisenä päivänä. Paha ongelma oli Viteleen maihinnousu. Sielläkin rannikkotykit oli poistettu vähän aikaisemmin, koska Aunuksesta vetäydyttiin. Kolme 11. Divisioonan kuljetusjunaa jäi toiselle puolelle. Elävä voima pelastui metsien kautta ja ehti Kannakselle.
Jäämme mielenkiinnolla odottamaan millaisia kohtalon hetkiä filosofian tohtori Teemu Keskisarja käsittelee. Kaikille avoin esitelmätilaisuus on Loimaan Veteraanituvalla keskiviikkona 17.1.2024 klo 18.00