Esitelmätilaisuus veteraanituvalla 19.4.2023 klo18.00

ESITELMÄ VETERAANITUVALLA

Kotirintaman vaikutus Suomen selviytymiseen

Suomen Marsalkka on sanonut, että taistelurintama on tuhansin sitein kiinni kotirintamassa. Huolestuneet tiedot kotoa laskevat nopeasti taistelumoraalia. Suomen kotirintaman voi sanoa kunnialla kantaneen osansa. Henkinen tuki oli tärkeä. Sitä pitivät yllä rintamakiertueet ja kotiseutulähetystöt.

Aineellinen tulos on ollut aivan uskomaton. Siihen osallistuivat kaikki kansalaiset pienistä koululaisista alkaen. Esimerkiksi yhtenä sotakesänä kerättiin niin paljon metsämarjoja, että Saksaan myymällä niistä saatiin kolmen kuukauden leipäviljat koko kansalle.

Valtiovalta ja tiedotusvälineet uutisoivat näyttävästi toiminnasta. Talkoista kirjoitettiin ja menestyneiden kuvia oli lehdissä. Ahkerimpia palkittiin, joskus palkintona oli jopa polkupyörä. Moni kotiväki lähetti tarvikkeita ja ruokaa rintamalle ja koetti tulla täällä toimeen vähemmällä.

Liedon Sotaveteraanien puheenjohtaja Markku Heinonen on kerännyt aiheesta tilastot ja lehtileikkeet ja esitelmöi niistä Loimaan Veteraanituvalla keskiviikkona 19.4. klo 18.

Tilaisuus on kaikille avoin.