Esitelmätilaisuus veteraanituvalla 4.10.2023 klo18.00

Esitelmä Veteraanituvalla.

Oliko Suomella Talvisodan jälkeen vaihtoehtoja?

Aika ajoin Suomea syytetään liittoutumisesta Natsi-Saksan kanssa. Korkeatkin asiantuntijat selittävät televisiossa, että piti valita kahden pahan – Hitlerin ja Stalinin välillä. Siinä jätetään kertomatta, että kaikki muut mahdollisuudet oli käytetty loppuun. Länsivallat olivat poissa pelistä, kun Saksa miehitti Tanskan ja Norjan. Ruotsin kanssa yritettiin liittoutua ja Ruotsi oli siihen suostuvainen. Saksa ja Neuvostoliitto eivät sallineet sitä.

Neuvostoliiton todelliset aikomukset ovat yhä arkistojen kätköissä. Marraskuussa -40 Molotov tuli Berliiniin vaatimaan Suomen asian loppuun saattamista niin kuin elokuussa -39 oli sovittu. Hitler jänkkää vastaan, kun ei voinut korttejaan paljastaa. Molotov sanoi, että kyllä Suomi itsenäisyytensä pitää saa, mutta sen täytyy olla kokonaan Neuvostoliiton vaikutuspiirissä. Hitleri sanoi, ettei halua tällä hetkellä uutta sotaa Itämeren piirissä. Tämän tiedon annettiin vuotaa suomalaisille. Raivostunut Molotov palasi Moskovaan. Syvässä ahdingossa ainoa apu oli Saksa.

Asia olisi ollut aivan toisen näköinen, jos Neuvostoliitto Talvisodan jälkeen olisi osoittanut meille ystävällistä politiikkaa – myynyt asioita, tarvikkeita, raaka-aineita ja elintarvikkeita. Mutta teki aivan muuta. Saksakin piti aikomuksensa salassa lähes loppuun saakka. Sen pelättiin voivan sopia Neuvostoliiton kanssa Suomen päänmenoksi mitä vain.

Sotahistorioitsija Eero Joutsikoski on perehtynyt Talvisodan jälkeisen välirauhan ahdistavaan aikaan ja kertoo siitä Loimaan Veteraanituvalla keskiviikkona 4.10.2023 klo 18.

Tilaisuus on kaikille avoin.