Kotirintamanaisten muistokivi paljastettu

Kunnianosoitus kotirintamanaisille

Kotirintaman merkitys Suomen selviytymiseen talvi-, jatko- ja lapin sodasta on aivan kiistaton.

Suomen Marsalkka on sanonut, ettei armeija ole mikään kone, joka vain taistelee. Se myöskin tuntee ja ajattelee. Tuhannet siteet yhdistävät sotarintaman ja kotirintaman. Jos kotirintamalla nostatetaan levottomuutta, leviää epävarmuus sotarintamallakin. Tässä kohden on kotirintamalle annettava tunnustus. Se piti yllä sotilaiden taistelutahtoa.

Keskeisessä asemassa olivat naiset. Lukemattomat olivat ne työt, jotka he ottivat hoitaakseen. Kiitoksen osoituksena on Veteraanipuistoon pystytetty muistomerkki. Se paljastettiin juhlallisesti Kansallisena Veteraanipäivänä 27.4.2022. Sotien aikaiset koululaisetkin saavat lukea tämän muistomerkin omakseen. Pienetkin kädet olivat palvelemassa isänmaata.

Turun Autokillan antaman esimerkin pohjalta aloitteen Loimaalle pystytettävästä muistomerkistä tekivät Loimaan Sotaveteraanien naisjaoston jäsenet Terttu Härkälän johdolla ja veteraanien perinneyhdistyksen Markku Laurisen tukemana. Lukuisien vaihtoehtojen joukosta muistomerkiksi löytyi Veteraanipuiston tontilta kivi, johon hankittiin muistolaatta. Kiven laatassa ei ole vuosilukuja, sillä naisten työ ei suinkaan loppunut sotien päättymiseen. Muistomerkin pystytyspaikaksi valikoitui Veteraanituvalle johtavan tien vasen puoli. Maastotöistä vastasivat koneineen Tapio Lankinen ja Pihaportin Olli-Pekka Rastas. Reunakivet lahjoitti ja asensi Loimaan Kivi ja sen taitava työporukka Mikko Paljakan johdolla.

Runsaan yleisön läsnä ollessa paljastustilaisuus aloitettiin klo 14 fanfaarilla, jonka kaikuessa Mellilän Menninkäisten partiolaiset paljastivat kiven poistaen sitä peittäneen kankaan. Sotaveteraaniyhdistyksen naisjaoston jäsenet Terttu Härkälä ja Eevi Kemppinen laskivat kukkavihon kivelle. Jorma Koiviston saatesanojen jälkeen siirryttiin veteraanituvan tiloihin kahvitilaisuuteen. Kahvipöydästä löytyivät Eevi Kemppisen loihtimien Karjalan piirakoiden lisäksi lihapasteijat ja mansikkatäytekaakut. Tarjoilun toimivuudesta vastasi veteraaninaisten aikaansaapa kuusihenkinen iskuryhmä.

Tervetuliaissanat lausui Loimaan Veteraanipuistosäätiön puheenjohtaja Pentti Eskola. Tervetuliaissanojen jälkeen Armi Haatanen esitti Taisto Koskelan sanoittaman Kotirintaman laulun, johon Haatanen oli laatinut sävelmän tätä tilaisuutta varten. Esityksensä lopuksi hän myös antoi luvan käyttää sävelmää muissakin tilaisuuksissa tarpeen mukaan. Kahvitarjoilun jälkeen oli tervehdysten vuoro. Sotaveteraanipiirin puolesta tervehdyksen toi piirin varapuheenjohtaja Kyösti Vuontela. Loimaan kaupungin tervehdyksestä vastasi kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Tarja Mäki-Punto-Ristanen. Turun Autokilta toi myös tervehdyksensä kertoen, mistä ja miten he itse olivat aikanaan saaneet idean kotirintaman muistomerkkien huomioimiseen. Tilaisuudessa esiintyi vielä seurakunnan puolesta Marita Koivunen-Sätilä. Juhlan juonto-osuudesta vastasi ammattimaiseen tapaansa perinneyhdistyksen sihteerinä toimiva ja Veteraanisäätiön hallituksen jäsen Olli-Pekka Rastas.

Lopuksi laulettiin yhteisesti Armi Haatsen säestyksellä Veteraanin iltahuuto.

Seuraavassa kuvia tilaisuudesta, kuvat aukeavat isompina niitä klikkaamalla

  Sotaveteraanien naisosaston jäseniä